Trafikförsäkring eller halvförsäkring?

Om du har ett fordon som behöver försäkras undrar du förmodligen över en sak som många undrar över, nämligen om man bör teckna en trafikförsäkring eller om det är vettigare att skaffa en så kallad halvförsäkring.

 

Trafikförsäkringen är ju nämligen en försäkring som man måste ha, då den registrerade ägaren till ett fordon har en skyldighet att teckna denna försäkring, som täcker skador som man vid olyckor och liknande orsakar på tredje part, i form av personskador eller skador på någon annans egendom.

Teckna bilförsäkring här:

  Teckna bilförsäkring online

En trafikförsäkring innehåller därför det minimum som lagen kräver i försäkringsväg, men inget mer, vilket gör den till den billigaste möjliga fordonsförsäkringen, vilket förstås lockar vissa som vill komma så billigt undan som möjligt i sig.

 Trafikförsäkring eller halvförsäkring

Det finns dock många som känner att denna minimala försäkring inte är fullt tillräcklig, eftersom man aldrig kan få ersättning för skador på det egna fordonet med den, och därför väljer att teckna en halvförsäkring, som är en mer täckande försäkring, som ger en ersättning för betydligt mer. I halvförsäkringar ingår nämligen den vanliga trafikförsäkringen, men även försäkringar som täcker stölder, bränder, glasskador, maskinskador, räddningsskydd samt rättskydd.

 

Vad kan man göra om man inte anser att vare sig trafikförsäkringen eller halvförsäkringen är tillräcklig?

I så fall finns även möjligheten att teckna en så kallad helförsäkring, som är den mest omfattande försäkringen för ett fordon, då denna försäkring även täcker vagnskador på fordonet.

 

Några riktlinjer som hjälper dig välja rätt försäkringstyp:

Om du utan problem kan lägga ut pengar på att reparera skador på ditt eget fordon vid en olycka kan en trafikförsäkring vara tillräcklig. De flesta inser dock att om det vill sig riktigt illa kan dessa kostnader vara mycket höga och är därför inte säkra på om detta är något man skulle ha råd med utan problem. I sådana lägen är det bättre att välja en mer omfattande försäkringstyp, dvs. halvförsäkringen, istället, för då får man hjälp med dessa kostnader av försäkringsbolaget.

 

Tänk på att ju nyare och dyrare ditt fordon är, desto mer kommer du att förlora om något händer och det kommer även att bli dyrare att återställa fordonet till det skick det var i innan olyckan. Har man ett väldigt skruttigt och gammalt fordon kan det därför vara värt risken att bara ha en trafikförsäkring, då fordonet kanske ändå inte är värt så mycket, men för andra fordon är detta något som kan leda till väldigt höga kostnader, vilket man förmodligen inte vill riskera om man har något val.

 

Ibland hör man sägas att för fordon som är äldre än 10 år så räcker det med en trafikförsäkring, och detta kan visserligen vara en riktlinje värt att ha i åtanke men glöm inte att alla fordon som är äldre än 10 år gamla förstås inte är värda lika mycket, då andra faktorer utöver åldern förstås kan spela in på värdet också, så gå helst inte allt för strikt efter denna måttstock. Dock kan det vara bra att vara medveten om denna rekommendation om det är så att man har en äldre bil än så, som dessutom inte är i bra skick på något vis.

Teckna bilförsäkring här:

  Teckna bilförsäkring online

Det kan även vara värt att ta reda på vad skillnaden i pris är mellan en trafikförsäkring och en halvförsäkring för det fordon man vill försäkra. Givetvis kommer halvförsäkringen att bli dyrare, eftersom den även är mer omfattande, men många som kollar upp detta blir faktiskt förvånade över hur små prisskillnader det ändå rör sig om. Förutsätt därför inte att prisskillnaden är väldigt stor, utan ta istället reda på vad som egentligen gäller. För vissa fordon kan det nämligen röra sig om en skillnad på några tior i månaden, och detta brukar en halvförsäkring, med den ökade sinnesfrid detta innebär, oftast vara värd.

 

För den som överväger att välja bort halvförsäkringen av rena kostnadsskäl vill vi även påpeka att alla försäkringsbolag inte tar ut lika mycket för en halvförsäkring, utan istället är prisskillnaderna olika försäkringsbolag emellan ganska stora, så vill man komma ned i pris kan ett annat alternativ, istället för att välja bort halvförsäkringen, vara att göra en omfattande prisjämförelse av priserna hos många olika försäkringsbolag, för att på så vis hitta den halvförsäkring som är den allra billigaste i Sverige just nu.

Recension:

Halvförsäkring
Betygsatt av: Trafikforsakringar.se
Betyg: 4.6/5