Länsförsäkringar är en grupp kundägda försäkringsbolag, bestående av 23 fristående bolag, ett för varje län som fanns i Sverige innan 1998, då länsfördelningen gjordes om. Alla Länsförsäkringsbolag samarbetar dock under ett och samma namn. I Länsförsäkringsgruppen ingår även en bank, Länsförsäkringar Bank, som startades under 1990-talet och som styrs av Länsförsäkringar gruppen.
Länsförsäkringar AB fungerar som moderbolag åt alla de lokala länsförsäkringsbolagen och styr centrala delar av verksamheten, exempelvis marknadsföring, IT-system, juridik, produktutveckling och liknande frågor.
Själva verksamheten har vidare delats upp i flera olika dotterbolag, beroende på inriktning. Därför ingår även dotterbolagen LF Sakförsäkring, LF Bank, LF Fondliv, LF Liv och Agria i gruppen, och Länsförsäkringar har även ett eget fastighetsförmedlingsbolag: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som tidigare hette Länshem.
På grund av gruppens storlek kan de erbjuda sina kunder ett stort antal olika bank- och försäkringstjänster, vilket gör dem till en ”helbank” eller ett ”helförsäkringsbolag”, till skillnad från vissa andra banker och försäkringsbolag som endast erbjuder vissa utvalda produkter. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling däremot är verksamt på ”endast” 80 olika orter i landet, och täcker därför inte hela landet.
Varje självständigt lokalt länsförsäkringsbolag erbjuder endast sina produkter till boende i sitt specifika län. Man kan därför inte bli kund i ett länsförsäkringsbolag i ett län där man inte bor.
Hela Länsförsäkringsgruppen har ca. 6 000 anställda runt om i landet, av dessa arbetar ca. 1 500 på moderbolaget Länsförsäkringar AB.
Vad betyder det att Länsförsäkringar är kundägt?
Detta innebär att det är bolagets kunder och försäkringstagare som äger bolaget i sin helhet, och att inga externa aktieägare eller andra ägare finns. Kunderna kan därför påverka företagets verksamhet, via valda representanter, fullmäktiga och styrelse. Detta gör även att kunderna under de år som det går bra för Länsförsäkringar kan få ta del av detta positiva resultat i form av återbäring.
Produkter som erbjuds av Länsförsäkringar
Nedan följer ett urval av några av de viktigaste produkterna som erbjuds av Länsförsäkringar och de lokala länsförsäkringsbolagen:
- Bolån, för köp av olika sorters bostäder, som bostadsrätter, villor och fritidshus.
- Privatlån som tas utan säkerhet.
- Billån för bilinköp.
- Bilförsäkring för att försäkra bilen.
- Livförsäkring.
- Hemförsäkring, för olika sorters boenden, som villor, bostadsrätter, fritidshus med mera. Finns även särskilda studentförsäkringar och ungdomsförsäkringar för boende.
- Båtförsäkringar.
- Försäkringar för diverse andra fordon, som exempelvis snöskoter, terränghjuling, släpvagn, husvagn, husbil, moped, motorcykel, veteranbil och lätt lastbil.
- Sjukvårdsförsäkringar.
- Reseförsäkringar.
- Olycksfallsförsäkringar.
- Barnförsäkringar.
- Gravidförsäkringar.
- Djurförsäkringar.
- Sparkonton, inklusive särskilda sparkonton för barn.
- Lönekonton.
- Fasträntekonton.
- Bankkort, kreditkort och särskilda ungdomskort.
- Olika betaltjänster som autogiro, Swish med flera.
- Pensionssparande i form av bland annat investeringssparkonton, Individuellt Pensionssparande och Kapitalförsäkringar.
- Tjänstepensioner för en rad olika sektorer, som exempelvis tjänstemän, kommun- eller landstingsanställda, försäkringstjänstemän, statligt anställda mfl.
Väljer man att ha flera produkter hos Länsförsäkringar kan man ofta bli berättigad till rabatter med anledning av detta. Rabatternas omfattning och storlek beror dock på de exakta produkterna man tecknar och kan därför variera stort. Nuvarande kunder hos Länsförsäkringar bör därför alltid logga in sig på sajten när de ska begära offerter och liknande från dem, eftersom det engagemang man har hos dem sedan tidigare kan påverka priserna som visas.
Mer detaljerad information om alla produkter som erbjuds av Länsförsäkringar kan vidare hittas på deras hemsida, där varje produkt med respektive villkor och begränsningar presenteras.